Startpagina | Over ons | Prijzen | Groepsboekingen | Evenementen | Personeel | Kamers | Rondleidingen | Algemene voorwaarden | FAQ
Verbeter uw reiservaring - Word lid van onze gemeenschap !  
hostel krakow
hostel krak�wHostel KrakowCracovia HostalHostel KrakauHostel CracovieHostel CracoviaHostel Krakau


 


Email:  hostel@pinkpanthershostel.com
Telefoon: (+48) 124220935
Fax:(+48) 123783707
Contact formulier

 
24 Uur per Dag
365 Dagen per Jaar
 


St. Tomasza straat gebouw nr. 8, 2de verdieping
31-014 Krakau, PolenRoutebeschrijving   Parking    Transportation
 

Rondleidingen

Auschwitz-Birkenau

Auschwitz-Birkenau is de best bekende plaats waar genocide plaatsvond in de wereld. Eerst was het een concentratiekamp maar het werd het centrum van uitroeiing voor 1.5 miljoen mensen, Joden, Polen, Zigeuners en vele anderen.

De rondleiding begint met een 50 minuten lange documentaire film over de bevrijding van het kamp. Onze gids zal U introduceren in de historische en politieke achtergrond van het tot stand komen van dit Kamp in Auschwitz. Daarna gaat de rondleiding verder naar het museum gehuisvest in de overgebleven gevangenis blokken, de gaskamer en het crematorium. Na een korte pauze, gaat de rondleiding verder naar Birkenau, het grootste Nazi concentratiekamp. Auschwitz-Birkenau staat op de ENESCO Wereld-erfgoed lijst.

Tijdsduur: 6 uur
Inclusief: transport met een bus met airco, privé gids – 1 per 35 personen, koerier, verzekering.

Kaartjes: normaal 90 PLN, studenten 80 PLN

Wieliczka Zoutmijn

Het beste idee voor een koude en regenachtige dag !

De Wieliczka zoutmijn is één van de meest bezochte toeristische bezienswaardigheden in Polen. Haar unieke karakter en schoonheid is geschapen door de natuur ongeveer 15 miljoen jaar geleden. Gedurende bijna negen eeuwen van zout winning, Wieliczka's zoutmijn heeft zich ontwikkeld tot een extensieve ondergrondse stad met een therapeutisch klimaat en een vaste temperatuur van 14ºC. Als een cultureel en geologisch fenomeen, werd het al in de 15de eeuw bezocht. Tegenwoordig is het een ingewikkeld labyrint dat bestaat uit 300 kilometer aan gangen, ongeveer 3000 ruimtes, en 9 verdiepingen, de diepste ligt op 327 meter onder de grond. De 2 kilometer lange toeristen route in Wieliczka zoutmijn komt door 22 ruimtes verbonden door galerijen. Een gelicentieerde Engels sprekende gids zal U de oude schachten, mysterieuze zout meertjes, een verzameling van zout winning machines en werktuigen, sculpturen en bas-reliëfs, en de meest indrukwekkende en weelderige Sint Kinga Kapel. Een vermoeide bezoeker is méér dan blij om een gezellig, ondergronds restaurant te vinden aan het einde van hun rondleiding, waar ze kunnen rusten en lunchen.

De Wieliczka zoutmijn werd in 1978 reeds toegevoegd op de eerste UNESCO Wereld lijst van Cultureel en Natuurlijk erfgoed.

Tijdsduur: 4 uur.

Inclusief: transport per bus, prive gids – 1 per 35 personen, koerier, verzekering.

Kaartjes: normaal 100 PLN, studenten 90 PLN

Zakopane en het Tatra gebergte

Ervaar de cultuur en de frisse lucht van het Poolse bergland. Van het energieke stadscentrum tot de middeleeuwse kerken en de majestueuze uitzichten op de bergen.
Als U in Zakopane bent kunt U genieten van een kabelbaan rit naar Gubałówka gelegen boven Zakopane en dan al wandelend naar de iets hogere Butorowy Wierch te komen. Met een stoeltjeslift komt U dan weer in Zakopane waar U een rondwandeling kunt maken in de oude stadskern en voor een bezoek aan het oude kerkhof, het Tatra museum, Atma Villa, het pauselijk sanctuarium en de Jaszczurówka kapel. Na een lunchpauze bezoekt U Krupówki, de hoofd winkelstraat van Zakopane. Op Uw terugreis naar Krakau bezoeken we nog Chochołów waar nog unieke 19de eeuwse houten huisjes staan.

Engels talige rondleiding: Dins-, Don-, Zat-, Zondag
Vertrektijd: 08.30 uur
Prijzen en kortingen:
Reguliere kaartjes: 240.00 zł
Studenten kaartjes: 220.00 zł
Tijdsduur: 8.5 uur
Prijzen zijn Inclusief:
Transport
Engels sprekende gids
Entree gelden

Crazy Guides Trabant Tour

Communisme Tours.

Tot Ziens aan het kapitalisme, de communistische tijd is terug! De overblijfselen van Russische invloed wachten op je om ontdekt te worden. Maak een ritje in een Oost-Duitse Trabant en bezoek Nowa Huta, het oude communistische district gebouwd rondom de staalfabrieken. Maak lol in een authentieke Communistische disco en een waanzinnige communistische boerderij. Onze energieke Crazy gidsen zullen je weg leiden van de gebaande wegen en je de plaatsen laten zien waar de meeste toeristen alleen van lezen.

Communisme: 129 PLN per persoon, duur: 2.5 uur.
Communisme DELUXE: 169 PLN per persoon, duur 4 uur.

Het Echte Krakau: 159 PLN per persoon, duur 4 uur (inclusief een bezoek aan Kazimierz en het Joodse district)

We werken volgens onze eigen planning, Geen trefpunten, geen vertrektijden, neem met ons contact op en boek een privé toer. Boek Uw toer minimaal 2 uur van te voren.

Excursie naar de Tyskie Brouwerij

Een van de lekkerste rondleidingen van Krakau. We zullen je meenemen op een rondleiding naar van een van de meest beroemde bieren merken van Polen gelegen in Tychy, op maar een uur rijden van Krakau. De Tyskie Brouwerij bestaat al meer dan 600 jaar, is deelt haar rijke traditie en ervaringen met al haar bezoekers. Hier zult een unieke mix zien tussen traditie en het moderne. De rondleiding is een 3 uur durend avontuur door de brouwerij, langs de mega gistings-tanks en naar het brouwerij museum waar de geschiedenis is vastgelegd in de vorm van decoratieve bierflessen, bierpullen en mooie biervaten. Na deze reis door de geschiedenis van de brouwerij, wordt je getrakteerd op de onvergetelijke ervaring van het zelf proeven van vers Tyskie bier in de Tyskie kroeg.

Engelstalige rondleiding: iedere dag op aanvraag
Vertrektijd: 09.00 uur
Prijzen en kortingen:
Reguliere kaartjes: 220.00 zł
Studenten kaartjes: 200.00 zł
Tijdsduur: 7 uur
In de prijs is inbegrepen:
Transport
Engels sprekende gids
Entree´s


minimaal 2 personen

Krakau Panorama Bus

Ontdek Krakau op een speciale manier met onze volledig georganiseerde en spannende sightseeing toer! In 3 uur ziet U de meest belangrijke hoogtepunten van deze prachtige stad. Met ons krijgt U niet alleen van de gelegenheid om de Oude Binnenstad, De Joodse Wijk en haar meest betoverende plaatsen maar ook zullen we de Maria kerk en de kathedraal bij het kasteel `Wawel` bezoeken.
Mis deze kans niet om Krakau te ontdekken met onze hippe panorama bus! Je bent uitgenodigd voor de rit van je leven.

Engels talige rondrit: dagelijks
Vertrektijd: 10.00 uur
Prijzen en kortingen:
Normale kaartjes: 120.00 zł
Studenten kaartjes: 100.00 zł
Tijdsduur: 3 uur.
In de prijs inbegrepen:
Engels sprekende gids
vervoer met mini-bus
toegangs- kaartjes voor de Wawel kathedraal en de Maria kerk.

De plaatsen van Oscar Schindler

In de voetstappen van Steven´s Spielberg´s Schindler´s List

Onze gidsen zullen U door de Joodse Wijk ´Kazimierz` leiden - waar U de meest interessante oude straten; Meisselsa-, Józefa- and Szeroka straat zult ontdekken en het hart van deze wijk, het nieuwe plein. Mis de kans niet om de mooiste synagoges te bezoeken en om de Vistula rivier over te steken om de geschiedenis te zien en te ontdekken van Krakau´s Joods getto en om de Schindler´s fabriek te zien. Onze ronde eindigt bij de overblijfselen van de muur van het concentratiekamp in Płaszów.

Engels talige rondrit: Maan-, Woens-, Zater- en Zondag
Vertrektijd: 14.00 uur
Prijs: 60 PLN
Tijdsduur: 2.5 uur

De Grafheuvels van Krakau

Heb je ooit die verbazingwekkende piramides in Krakau gezien ?! Niet, dan moet je zeker vier mooie grafheuvels opgericht door het volk uit Krakau, waarvan enkele reeds honderden jaren geleden! De eerst grafheuvel is die van Krakus in de omgeving van Krzemionki opgeworpen in de 17de eeuw en is16 meter hoog. Volgens de legende is dit ook het graf van prins Krak de stichter van Krakau. De tweede heuvel, en waarschijnlijk de meest bekende is die van Tadeusz Kościuszki, opgeworpen tussen 1820 – 1823 en meet een hoogte van 34.1 meter. Het bevat aarde van de slagvelden van Racławice, Maciejowice, Dubienki. De jongste heuvel is van Józef Piłsudski gebouwd in 1936 die de Poolse onafhankelijkheid symboliseert.
Geniet van grootse panorama's van Krakau terwijl je legendarische plaatsen bezoekt - en rust lekker uit op een terras van kasteel Przegorzały.
Engelstalige rondrit: iedere dag op aanvraag
Vertrektijd: 11.30 uur
Prijzen en kortingen:
Reguliere kaartjes: 120.00 zł
Studenten kaartjes: 100.00 zł


Tijdsduur: 3 uur
In de prijs inbegrepen is:
Engels sprekende gids
Vervoer
Entrees

minimaal 2 personen

Krakau Ghost Tour

Krakaus eerste mysterie route

Krakau is een stad waar de kille stenen ooggetuige waren van eeuwen van brutale, griezelige, bloederige geschiedenis. Ontdek hun verhalen op deze kippenvel avondwandeling naar Krakau's verlaten bezienswaardigheden. Neem deel aan een echte griezel tocht.

Je kunt de eerste zijn die hoort van:
- vergeten verhalen van moedige vrijheidsvechters die betaalden met de hoogste prijs om het communisme te verdrijven.
- mysterieuze verhalen over middeleeuwse gebruiken die de poorten van de hemel zouden openen.
- de brutale realiteit van het middeleeuwse Krakau.
- heidense mythen en overtuigingen

Gegarandeerd “off the beaten track!”

Engels talige ronde: iedere dag op aanvraag
Vertrektijd: 19.15 uur
Prijzen en kortingen:
Reguliere kaartjes: 60 zł
Studenten kaartjes: 50 zł
Tijdsduur 2.5 uur


Minimaal 2 personen

Krakau per Fiets

Ontdek de meest populaire plaatsen van Krakau per fiets met een Engelssprekende gids!

Kom mee en we laten je de plaatsen die gezien moet hebben in Krakau EN ook de plaatsen waar de meeste toeristen alleen maar van lezen:

- Krakau's prachtige oude stadscentrum en het grote martktplein
- De draak van het Wawel kasteel
- De oude stadsmuren en de oude hoofdpoort van de stad
- Het Joodse kerkhof – Kazimierz, de oude Joodse wijk van Krakau
- Een lekker fietstochtje langs de rivier de Vistula
- Het Joodse Getto van de 2de Wereld Oorlog en de getto muur
- De fabriek van Oscar Schindler en de plaatsen uit de film Schindler's list
- Een mooie uitkijk op de stad vanaf een fort op een berg.


Leg je papieren gids maar weg & laat ons de historie, de legendes en verhalen die Krakau de prachtigste en historische stad van Polen maken met je delen.

Engels talige tour: dagelijks op aanvraag
Vertrektijd: 13.00 uur
Prijzen en kortingen:
Normale kaartjes: 80 zł
Studenten kaartjes: 70 zł

Tijdsduur: 3 uur.

Pools Luchtvaart Museum

Het Pools Luchtvaart museum in Krakau is een bezoekje meer dan waard, zeker voor luchtvaart fans. Het museum heeft meer dan 100 vliegtuigen in hun collectie, inclusief zweefvliegtuigen, helicopters en anti-luchtdoelraketten. Behalve vliegtuigen heeft het museum ook meer dan 200 vliegtuigmotoren. Eenkele van de vliegtuigen die tentoongesteld zijn in het museum zijn uniek in de wereld, zoals de laatste nog bestaande PZL P11c gevechtsvliegtuig.

Engels talige rondleiding: dagelijks op aanvraag
Vertrektijd: 14.00 uur
Kosten: 60 zł
Duur: 2.5 uur

Tour Bus

Verblijf je in Krakau voor 2 dagen? maar 1 dag? Of zelfs maar 1 uurtje? En wil je toch alles zien?

De all-in-one sightseeing tour zal je naar de meest bezienswaardige plaatsen in Krakau brengen. Pak een kaart en kies de plaatsen die je interesseren. Dan stap op de bus en luister naar de audio-gids. Je kunt op iedere plaats uitstappen en weer instappen in de volgende toer bus. Je hoeft alleen maar te lopen als je er zelf voor kiest!

Kosten en kortingen:
50 PLN - regulier kaartje voor 1 dag
65 PLN - regulier kaartje voor 2 dagen
25 PLN - studenten kaartje voor 1 dag
32 PLN - studenten kaartje voor 2 dagen

Inclusief: de entree voor 3 Krakause musea, audio-gids gedurende de toer (8 talen), host service

Bezoek aan het Tyniec Klooster

Het Benedictijnse klooster in Tyniec is fotogeniek gelegen op een kalksteen heuvel aan de oever van de Vistula Rivier

De oorsprong van Tyniec gaat terug tot de tijd van de allereerste Piasten, de geleerden zijn het er nog steeds niet over eens wie de oprichter was. Het klooster, opgericht door Koning Boleslav de Brave, is gebouwd in de tweede helft van de 11de eeuw. Al snel werd het het centrum van spirituele en culturele leven. In de 15de en 17de eeuw werd de kerk in zijn geheel herbouwd. Het klooster was erg beschadigd door Russische soldaten tijdens de Confederatie van Bar en in de 19de eeuw verviel het klooster verder. De heropbouw begon niet eerder dan tot na de 2de wereld oorlog. De Petrus en Paulus kerk werd herbouwd in barokke stijl in de vroege 17de eeuw. Op de binnenplaats van de kerk zien we de houten put-huis, dat nu een zeldzaam cultureel monument is uit de barok periode.
Vanaf het plein voor het Benedictijns klooster heeft U een prachtig uitzicht op bos Wolski. Aan de horizon zien we de omtrekken van de Camaldulenzer kerk in Bielany, gebouwd in de 17de eeuw.

Engelstalige rondleiding: iedere dag op aanvraag
Vertrektijd: 11.30 uur
Reguliere kaartjes: 150 zł
Studenten kaartjes: 120 zł
Tijdsduur: 4 uur

Onderzoek het mysterieuze Krakau

Heb je genoeg van dat “gewone”sightseeing? Wil je enkele ongelooflijke maar ware verhalen?

Ga dan met ons mee en kijk met ons naar de sporen van bijzondere mensen en gebeurtenissen in Krakau! Je adrenaline nivo zal zeker stijgen, als je plaatsen ontdekt waar adrenaline is uitgevonden! Samen bezoeken we plaatsen van beroemde mensen, zoals J.W. Goethe, J. Conrad, H. Rubinstein, F. Liszt, Lenin, S. Spielberg en Johannes Paulus de 2de. En bovendien gaan we naar het Collegium Maius Museum op zoek naar de instrumenten van Copernicus.

Engels talige rondleiding: iedere dag op aanvraag, vertrek om 10.30 uur.

Kosten: 80 PLN

Tijdsduur: ong. 3.5 uur

Trefpunt: voor het buro van ”Cracow City Tours” in Floranska straat 44.

Minimaal 2 personen

De Krakau Industrieel Erfgoed Route

We vertrekken vanaf het Matejko plein en al snel zullen we dan bij het Krakau Centraal Station aankomen – het Neo-rennaissance, goed bewaarde gebouw van de late 19de eeuw en de oude familie brouwerij van Goetz. Tijdens deze rondwandeling zullen we je aandacht vestigen op objecten die je normaal gesproken niet zouden opvallen, Monumenten die onze verdiensten vertegenwoordigen uit de 19-eeuwse industriële periode. Er zijn 13 van zulke monumenten, waarvan er enkele dicht bij het oude stadscentrum liggen en in Kazimierz, maar om ze allemaal te kunnen bekijken zal onze gids U naar de andere kant van de rivier brengen, en we gaan dan uiteraard ook over de oudste nog bestaande brug in Krakau!
Overweegt U alstublieft, dan Uw rondwandeling eindigt bij de fabriek van Oscar Schindler, in de wijk Podgorze dat op zo'n 25 minuten lopen van het grote markt plein ligt in het oude stadscentrum.

Engels talige rondwandeling: iedere dag op aanvraag, vertrek om 09.30 uur

Prijs: 60 PLN

Tijdsduur: ongeveer 2 uur

minimaal 2 personen

Rafting op de Dunajec rivier

Hebt U alle culturele hoogtepunten van de stad gezien? Heeft U genoeg van de stad? Of heeft U het gewoon warm?

De hoogste tijd om voor een verandering! Doe eens gek en neem deel aan een rafting trip langs de grens van Polen en Slovakije. De Dunajec rivier slijt zicht een weg door het kalksteen gebergte in Zuid-Polen waar het ongelooflijk mooie rotsformaties vormt. Het Pieniny Nationale Park is een uniek monument van rauwe onaangetaste natuur door de mens. Een 15 km lange route laat je lekker relaxen en genieten terwijl je een lekker bruin kleurtje krijgt, bovendien zul je het spook-kasteel in Niedzica zien, de wereldbekende houten architectuur en vooral de meest fotogenieke regio van Polen.
Deze rafting-tour bieden we aan in de periodes: 01.04.2011 – 31.10.2011 op Maan-, Woens-, Zater-, en Zondag. Vertrektijd: 08.30 ur.

Engelstalige tour: Maan-, Woens-, Zater-. en Zondag
Vertrektijd: 08.30 uur
Prijzen en kortingen:
Reguliere kaartjes: 240 zł
Studenten kaartjes: 220 zł
Tijdsduur: 8.5 uur
In de prijs inbegrepen is:
Vervoer
Engelssprekende gids
Entree gelden

Lunch is NIET in de prijs inbegrepen

Nationaal Park Ojców

Heeft U ooit het verbazingwekkende Renaissance kasteel gezien gelegen boven op een witte kalksteen rots? Neem deel aan deze geweldige excursie naar het Pieskowa Rots kasteel op maar 16 km vanaf Krakau in een kleine vallei van de Prądnik en Saspówka riviertjes. De kapel van Sint Josef -de ambachtsman- ook 'de kapel boven het water' genoemd, de ruïnes van het gotische kasteel in Ojców en ontdek de wonderen der natuur zoals 'de knots van Hercules' in het Ojców Nationale Park.

Engelstalige excursie: Din-, Don-, Zat-, Zondag
Vertrektijd: 11.30 uur
Prijzen en kortingen:
Reguliere kaartjes: 119.00 zł
Studenten kaartjes: 99.00 zł
Tijdsduur: 5 uur
In de prijs inbegrepen is:
Vervoer
Engelssprekende gids
Entree kaartjes van de bezochte plaatsen

Excursie naar het platteland

Deze excursie is er om buitenlandse gasten het authentieke Poolse plattelandsleven te tonen. We bezoeken niet-op commercie berichtte dorpjes, het ontmoeten van dorpsbewoners en het proeven iets van het traditionele eten laten U iets ervaren van de rustieke atmosfeer van het platteland. Wij zijn ervan overtuigd dat U een zult voelen en proven hoe het wezenlijke Polen is!

De excursie begint met een bezoek aan het etnografische park – een open lucht museum waar U een typisch Pools dorp ziet. Daarna gaan we naar Lipowiec waar een ridderkasteel staat en naar Stryszów om het 16de eeuwse herenhuis te bekijken. Na Stryszów maken we een kleine wandeling naar Lanckorona, dat de parel van de landelijke architectuur wordt genoemd. Aan het einde van deze excursie kunt U het 11de eeuwse Benedictijnse klooster in Tyniec bewonderen waar ook een restaurant is met lokale landelijke specialiteiten.

Engelstalige excursie: iedere dag op aanvraag
Vertrektijd: 08.30 uur
Kosten: 260.00 zł
Tijdsduur: 8.5 uur
In de prijs inbegrepen:
Vervoer
Engelssprekende gids
Entrees van de bezochte plaatsen
Minimaal 2 personen

hostel cracowOver Krakau

KRAKAU'S OUDE BINNENSTAD

De hele middeleeuwse binnenstad is als een van de eerste plaatsen die gekozen werd voor de UNESCO's Wereld Erfgoed Lijst, en staat aldaar vermeld als Cracow's Historic Centre. De architectonische vormgeving van de oude stad heeft alle rampen overleefd uit het verleden en behield zodoende haar oorspronkelijke vorm.

Krakau's oude stadscentrum was het Pools politieke centrum vanaf 1038 totdat koning Sigismund III Vasa zijn hof verplaatste naar Warschau in 1596.

Planty Park

Het middeleeuwse Krakau was omringd met een verdedigingsmuur compleet met 46 torens en 7 hoofdingangen. De fortificaties rondom de oude stad werden in de loop van 2 eeuwen gebouwd. In de 19de eeuw werden de meeste van de oude fortificaties gesloopt. De gracht die buiten de verdedigingsmuur lag werd dicht gestort met het puin en werden veranderd in een groene gordel vandaag bekend als de Planty Park.

Het park heeft een oppervlakte van 21.000 vierkante meter en een lengte van 4 km. Hij bestaat uit een ketting van 30 kleinere tuinen die in diverse stijlen zijn vormgegeven en zijn opgesmukt met vele monumenten en fonteinen. Het park vormt zodoende een schilderachtig wandelgebied geliefd bij de Krakauers. 's zomers zijn er overal vijvers en verfrissings- kraampjes, het is er dan lekker koel en een schaduwrijk terugtrek oord van de drukke straten.

Barbican

Het Barbican is een gefortificeerde buitenpost ooit verbonden met de stads verdedigingsmuur. Het is een historische doorgang naar het oude stadscentrum van Krakau. Het Barbican is een van de weinige overblijfselen van het ooit zo complexe netwerk van fortificaties en verdedigings- bouwwerken die de oude koninklijke stad omzoomden. Vandaag de dag fungeert het als een toeristen attractie en huisvest een variëteit aan tentoonstellingen.

Florians Poort

Sint Florian Poort (of gewoon Florians poort) is een van de meest bekende Poolse gotische torens. Hij is gebouwd in de 14de eeuw als een vierkante Gotische toren van rode graniet, deel van de verdedigings- bouwwerkzaamheden als gevolg van de Turkse belegering.

Tot aan de 19de eeuw, had Krakau massieve middeleeuwse stadsmuren. De 'binnen'muur was wel 2.4 meter dik en zo'n 6 tot 7 meter hoog. 10 meter vanaf deze 'binnen'muur was nog een 'buiten'muur die iets lager was. Deze stadsmuur was onderbroken door 10 meter hoge verdedigingstorens. In de 19de eeuw – net voordat ze gesloopt werden door de Oostenrijkse gezagsdragers in die tijd – stonden er nog 47 torens. Nu zijn er nog maar 3 gotische torens overgebleven in heel Krakau: the Carpenters', Haberdashers' and Joiners' Torens, verbonden met de Florians poort met tientallen meters lange muren.

De Grote Markt

Krakau's Grote Markt dateert uit de 13de eeuw en is een van de mooiste pleinen van Oost-Europa en werkelijk het centrum van Krakau's oude stadscentrum. Het is het grootste middeleeuwse plein in Europa, en meet 200 bij 200 meter.

Het gehele jaar rond is de Grote Markt een levendig en druk plein. Er zijn vele toeristen, onvermoeibare bloemisten, en een lange rij van paardenkoetsen die wachten om U op een ritje te trakteren.

De Grote Markt is een groot plein omzoomd door historische herenhuizen, paleizen en kerken. Het midden van het plein wordt gedomineerd door het 'Sukiennice' de lakenhal, herbouwd in 1555 in de renaissance stijl. Het werd opgehoogd met een prachtige bovenverdieping met borstwering versierd met gebeeldhouwde maskers. Aan de ene kant van de lakenhal staat de Raadhuistoren en aan de andere kant de uit de 10de eeuw Sint Adelbert kerk en het uit 1898 stammende Adam Mickiewicz monument.

Hoog boven het plein uit torenen de twee gotische torens van de Maria kerk.

De Maria Kerk

De Maria kerk is een 80 meter hoge gotische uit baksteen opgetrokken kerk die in de 14de eeuw herbouwd is (orgineel gebouwd in de 13de eeuw), aangrenzend aan de Grote Markt. De kerk is vooral beroemd voor haar houten altaarstuk gesneden door Veit Stoss.

Ieder vol uur schalt er een trompet signaal van de hoogste van de twee torens – genaamd de 'Hejnał mariacki'. De klaaglijke melodie breekt plotseling af, ter nagedachtenis aan de beroemde 13de eeuwse torenwachter die in de keel werd getroffen door een pijl terwijl hij het alarm blies voor de Tartaarse aanval op de stad.

De Maria kerk diende ook als een architecturaal voorbeeld voor de vele kerken die werden gebouwd door de Poolse immigranten in het buitenland, vooral kerken zoals de St. Michael's en St. John Cantius in Chicago, gebouwd in de zo geheten Poolse kathedraal stijl.

De kerk is bekend bij vele Engels sprekende lezers van het uit 1929 stammende boek 'The Trumpetter of Krakow' geschreven door Eric. P. Kelly.

De Lakenhal

Het in renaissance stijl gebouwde Sukiennice is een van de meest herkenbare gebouwen van Krakau. Het is het centrale en voornaamste stuk van de Grote Markt in het oude stadscentrum (het staat al sinds 1978 op de UNESCO Wereld Erfgoed Lijst). Het was ooit een belangrijk centrum voor de internationale handel. Reizende kooplieden ontmoetten elkaar hier om over zaken te praten en af te dingen. Tijdens haar gouden eeuw in de 15de eeuw, het Sukiennice was de bron van een verscheidenheid aan exotische import uit het oosten – kruiden, zijde, leer en was. – terwijl Krakau stoffen, lood en zout uit de Wieliczka zoutmijn exporteerde.

Kerk van Sint Adelbert

De kerk ligt aan de rand van de Grote Markt in Krakau in de oude binnenstad en is een van de oudste stenen kerken in Polen. Haar bijna 1000 jarige geschiedenis gaat terug tot aan het begin van de Poolse romaanse architectuur periode in de vroege middeleeuwen.

De kerk is gebouwd in de 11de eeuw en is genoemd naar de gemartelde missionaris Sint Adelbert wiens lichaam werd teruggekocht van het heidense Pruisen voor zijn gewicht in goud en werd bijgezet in de Kathedraal van Boleslaus 1 Van Polen in Gniezno. De Sint Adelbert kerk (uit 1257) staat aan de Zuidoost hoek van het grootste middeleeuws plein in Europa. Op de plek waarde kerk staat werd al ruim een eeuw eerder een plek van aanbidding. Het interieur van de kerk is erg klein vergeleken met haar grotere buitenkant. De vloer is gelegen onder het huidige nivo van het plein waardoor goed te zien is dat het plein steeds is opgehoogd om haar hoogte aan te passen aan het nivo van de twee reeds bestaande kerken zoals de Sint Wojciech kerk zoals de Polen de Sint Adelbert kerk noemen. De kerk is gedeeltelijk gereconstueerd in de Barok stijl tussen 1611 – 1618.

Adam Mickiewicz monument

Het Adam Mickiewicz is een van de meest bekende bronzen monumenten van Polen, en een favoriete ontmoetingsplek op de Grote Markt in het oude stadscentrum van Krakau.

Het beeld van Adam Mickiewicz, de grootste Poolse romantische dichter uit de 19de eeuw, is onthult op 16 juni 1998 op zijn 100 jarige gedenkdag van zijn geboorte, in de aanwezigheid van zijn dochter en zoon. Het is ontworpen door Teodor Rygier, toentertijd een weinig bekende kunstenaar, maar hij won de derde en laatste wedstrijd voor dit project en liet meer als 60 kunstenaars waaronder de gerenommeerde kunstenaar Jan Matejki.

Aan de dichter zijn voeten zijn vier zinnebeelden. Aan de voorkant van het beeld uitkijkend op Sienna straat 'het Moederland', richting noorden 'Wetenschap', kijkend naar de lakenhal 'Moed' en kijkend naar de Sint Adelbert kerk 'Poëzie'. In de inscriptie op het voetstuk staat: ”Aan Adam Mickiewicz, de Natie”

De Raadhuis toren

De toren is het enige overgebleven stuk van het oude raadhuis dat gesloopt is in 1820 als onderdeel van stadsplanning om de centrale plein meer 'open' te maken. In haar kelders was ooit een gevangenis met een middeleeuwse martelkamer.

Gebouwd in natuur-, en baksteen aan het einde van de 13de eeuw, reist de massieve gotische toren 70 meter boven het plein uit, hij helt 55 cm over als gevolg van een storm in 1703. De bovenste verdieping is open voor bezoekers en geeft een mooie uitkijk over de stad.

De toren doet tegenwoordig dienst als een afdeling van het Historisch museum van Krakau en heeft een permanente tentoonstelling van foto's van het Grote Plein.

Wawel heuvel

Wawel is een architectonisch complex gebouwd gedurende vele eeuwen op de top van een kalkstenen rots aan de linker oever van de Vistula (Wisła) rivier in Krakau, gelegen op 228 meter boven zeeniveau. Het is een plaats van grote betekenis voor het Poolse volk. Het Koninklijke kasteel met haar wapenkamer en kathedraal zijn gelegen op een heuvel.

Het Wawel kasteel diende als koninklijke residentie en de plaats waar het land voor vijf eeuwen bestuurt werd van 1038 tot 1596.

Groots, weelderig en decadent, zijn woorden om de galazalen te beschrijven. De galazalen, en de hal van de senaat zijn adembenemend met hun enorme wandtapijten, terwijl U zich in de koninklijke appartementen zult vergapen aan de Guest Bedroom.

De Wawel kathedraal is de begraafplaats voor velen overledenen van de Poolse adel, en is de belangrijkste plaats voor adoratie en aanbidding die ver teruggaat tot het jaar 1364. Nationale helden en bisschoppen zijn hier ook begraven. In de kathedraal hangt een klok – de Sigismund-klok die maar sporadisch geluid word op nationale en godsdienstige feestdagen – en die geluk zou brengen als men hem aanraakt. Koninklijke kroningen hebben hier ook plaatsgevonden.

De Wawel draak is een beroemde draak in de Poolse folklore. Hij huist in een grot onder de heuvel aan de overs van de Vistula rivier. In sommige verhalen leefde de draak er al voordat de stad gesticht werd en toen het gebied nog was bewoond door boeren.

JOODSE WIJK – Kazimierz District

Kazimierz is een van de historische districten van Krakau, het best bekend omdat het de Joodse Wijk was tot aan de 2de wereld oorlog. De Wijk is genoemd naar koning Kazimierz.

Szeroka straat

Szeroka, dat meer een plein is dan een straat, is het hart van het oude Joodse district. Hier was het waar kolonisten in de 14de eeuw voor het eerst zich vestigden in deze regio, en een deel van dat middeleeuwse gevoel is nog steeds tastbaar.

De oude Synagoge

De oude synagoge (in Szeroka straat 24) is een orthodoxe Joodse synagoge gelegen in de wijk Kazimierz van Krakau. Het is de ouds nog staande synagoge van Polen, en een van de meest kostbare monumenten van Joodse architectuur in Europa. Tot aan de Duitse invasie in 1939 was het een van de meest belangrijke synagoges in de stad en was ook de voornaamste religieuze-, sociale- en organisatorisch- centrum in Krakau voor de Joodse gemeenschap.

De oude synagoge doet tegenwoordig dienst als een museum. Het is een sectie van het Historisch Museum van Krakau.

Remuh Synagoge

De Remuh synagoge (in Szeroka straat 40) heeft haar naam gekregen van rabbi Moses Isseles C.1525-1572, bekend als het Hebreeuwse acroniem ReMa, de Remuh synagoge is de kleinste van alle historische synagoges in de wijk Kazimierz.

Volgens een populaire traditie, Israël Ben Josef, de kleinzoon van Moshe Auerbach van Regensburg, fundeerde het aannemelijke motief voor de oorsprong van de synagoge van een Hebreeuwse inscriptie in de fundamenten die luidt: Echtgenoot, Reb Israël, de zoon van Josef zaliger, verbonden in kracht, aan de glorie van de Eeuwige, en van zijn vrouw Malka, dochter van Eleazar, mag haar ziel worden verbonden in het gedeelte van het leven, bouwde deze synagoge, het huis van de Heer, uit haar nalatenschap. Heer herstel de schat van Israël.

Dit impliceert dat de synagoge is gebouwd ter nagedachtenis aan Malka, d vrouw van Israël Ben Josef. Het jaar 1552 moet een verschrikkelijke tijd geweest zijn voor de Israël familie: zijn moeder, vrouw en schoondochter van rabbi Moshe Isserles, en waarschijnlijk ook andere familieleden en tal van andere Joodse inwoners van Kazimierz stierven in de epidemie die in dat jaar in Krakau toesloeg. Er dient te worden opgemerkt dat Israël Ben Josef een rijke bankier was, die zich pas in 1519 vestigde in Krakau, na de verdrijving van de joden uit de Duitse stad Regensburg. Een andere traditie stelt dat de synagoge werd gesticht door Rabbi Moshe Isserles zelf ter nagedachtenis aan zijn eerste vrouw Golda, die overleed toen ze nog maar pas twintig jaar was.

Het Oude Joodse Kerkhof

Het Remuh kerkhof, ook bekend als het oude Joodse kerkhof van Krakau, is een Joods kerkhof dat werd opgericht in 1535. Het is gelegen naast de Remuh synagoge (Szeroka straat 40) in de historische wijk Kazimierz in Krakau.

Gedurende de Duitse bezetting van Polen, hebben de NAZI's het kerkhof vernietigd, de muren werden neergehaald en de grafstenen verkocht als stoeptegels. De grafsteen van Remuh is een van de weinigen die heel bleven. Het kerkhof heeft een aantal na-oorlogse restauraties ondergaan. Grafstenen die gevonden werden als stoeptegels werden teruggebracht en weer opgezet, het aantal grafstenen tegenwoordig zijn maar een fractie van het aantal grafstenen die er eens stonden.

De 'Hoge' synagoge

De Hoge Synagoge (in Jozefa straat 38) is een buiten gebruik zijnde orthodoxe Joodse synagoge in de wijk Kazimierz. Het wordt de 'Hoge' synagoge genoems omdat het voor vele eeuwen de hoogste synagoge was in de stad. Zij werd gebouwd in 1656-1563. De synagoge lijkt gebouwd te zijn in een renaissance stijl met enkele modificaties die gewoon zijn bij gemeenschappen noordelijk van de Alpen. Het was de derde synagoge die werd gebouwd in Kazimierz. De gebedsruimten lagen oorspronkelijk op de tweede verdieping boven de winkeltjes op de begane grond. De binnen muren van de synagoge laten schilderingen zien van scènes uit Jeruzalem, inclusief de 'Tombe van de Israëlieten Koningen', 'De Westelijke Muur', en een fraai leeuwen paar in de vrouwen tribune.

Sinds 2005 is deze synagoge open voor bezoekers. Foto- en andere tentoonstellingen over de gebruiken en tradities van de joodse gemeenschap van de periode tussen de Eerste en de Tweede Wereldoorlog zijn er te zien.

Izaak Synagoge

De Izaak of Isaac synagoge (in Kupa straat 16), officieel bekend als de Isaak Jakubowicz synagoge, is een gebedshuis gebouwd in 1644. De synagoge is vernoemd naar haar geld-schenker, Izaak Jakubowicz (d. 1673), ook genaamd Izaak de Rijke, een bankier van koning Władysław IV. De synagoge is ontworpen door Francesco Olivierri, een Italiaan die werkte in die periode in Polen. Jakubowicz is begraven op het Remuh kerkhof.

Nazi's hebben het interieur en het meubilair vernietigd inclusief de bimah en Aron Kodesh. Na de oorlog is het gebouw gebruikt als beelden- en renovatie atelier en weer later als een opslagplaats voor theater attributen en rekwisieten. In 1981 liep het gebouw schade op door een brand. De renovatie ervan werd begonnen in 1983 en in 1989 -met de val van het communisme in Polen- werd het gebouw teruggegeven aan de Joodse gemeenschap. Tegenwoordig wordt het gebruikt als een tentoonstellingsruimte.

Kupa Synagoge

De Kupa synagoge (in Miodowa straat 27) is een 17de eeuwse synagoge, de synagoge dient de Joodse gemeenschap van Krakau als een plaats voor religieuze-, en culturele festivals, met name het Joodse cultuur festival in Krakau.

De synagoge is opgericht in 1643 door het Kazimierz Joodse district 'kehilla' (een gemeentelijke vorm van zelfbestuur), als een stichting van de plaatselijke 'qahal'. Een bijdrage van 200 złotys van het Joodse Goudsmits gilde hielp om het gebouw succesvol af te ronden. Ze is gebouwd in een barokke stijl met een vierkante gebedshal. Het gebouw onderging in de loop van de eeuwen vele renovaties. Het kleurrijke interieur van de Kupa synagoge dient als een tentoonstellingsruimte en voor muzikale evenementen.

De Tempel Synagoge

In Miodowa straat 24 kun je de Tempel synagoge vinden. Dit is een Hervormd Joodse synagoge, in een Moorse stijl gebouwd in 1860-1862 en is ontworpen door Ignacy Hecok. Met haar hoge centrale deel en geflankeerd door twee lagere vleugels, is ze sterk gelijkend op de Leopoldstädter tempel in Wenen, Oostenrijk. Ten tijde van de bouw van deze synagoge was Krakau deel van het Oostenrijk-, Hongaarse rijk.

De synagoge werd vernietigd tijdens de 2de wereld oorlog door de Duitse Nazi's, die het gebouw als een opslag voor munitie gebruikten. Na de oorlog werd het weer gebruikt om te bidden. In 1947, werd een mikvah gebouwd in het noordelijk deel van de synagoge. Geregelde gebedsdiensten werden gehouden tot in1985. Een grote geldstroom van privé sponsors van over de gehele wereld stonden het toe dat de synagoge een renovatie kreeg die van 19905 tot 2000 duurde. Het is nog steeds in gebruik als synagoge, alhoewel officiële gebedsdiensten maar enkele malen per jaar gehouden worden.

De 'Wolf' Popper Synagoge

Deze synagoge (in Szeroka straat 16) was een van de mooiste gebedshuizen in de Joodse wijk van Krakau. De synagoge werd opgericht door Wolf 'De Stork' Popper in de vroege 17de eeuw. Haar entree werd ooit gesierd door opengewerkte deuren met de beeltenis van vier dieren: een adelaar, een luipaard, een leeuw en een herten bok, die de belangrijkste kenmerken van een devoot man symboliseerden. De synagoge heeft veranda's, bijgebouwen, Aron Kodesh en fraaie decoraties en meubilair, maar raakte niet lang na het overlijden van de oprichter en hoofd- weldoener. Tegenwoordig doet het dienst als jeugdbuurthuis met een sterk accent op programma's en workshops die, en om het verkennen van het bestaan van de Joodse en Poolse culturen naast elkaar moeten stimuleren.

Wolf Popper, -bijgenaamd 'de ooievaar' omdat hij op een been stond als hij diep in gedachte was- grondde de synagoge in 1620, Hij financierde het gebouw tot aan zijn dood. Popper maakte zijn fortuin met grootschalige internationale handel in stoffen en salpeter (een hoofd ingrediënt in het maken van buskruit), en werd uiteindelijk Kazimierz rijkste bankier wiens fortuin rond de 200.000 złotys lag, en dat maakte hem ook tot een van de rijkste mensen in Europa destijds.

In 1965 geeft de Joodse Raad het gebouw over aan de Communistische autoriteiten. In de daarop volgende verbouwing werden de meeste sporen van haar vroegere religieuze rol uitgewist, en het (YCC) 'Jeugd Cultureel Centrum van de Oude Stad' werd opgericht. Momenteel is dit centrum een levendige en drukke plaats met langlopende programma's, educatieve activiteiten, 'n kunst studio, en cursussen in de Joodse dans. De YCC Studie workshop over joodse geschiedenis en cultuur, is een initiatief dat in 1995 begon, en als de eerste in zijn soort in Polen. De cursussen in de Kunst zijn bedoeld om de kennis te verbreden van de leerlingen van de symboliek en artistieke motieven in Joodse kunst. Een jaarlijkse wedstrijd in kunst en fotografie wordt er gehouden alsook lezingen over het Joodse Kazimierz, de Holocaust, en filmvoorstellingen.

Christelijke deel van Kazimierz

In de wijk Kazimierz bestonden twee religies naast elkaar. Vlak nast synagoges staan Christelijke kerken. In dit deel van de wijk Kazimierz zijn zeker het bekijken waard: • het marktplein 'Wolnica', met haar raadhuis waarin nu het etnografisch museum zit. • de gotische Sint-Catharinakerk • de gotische 'lichaam van Chistus'kerk • de barokke kerk op de Rots 'Skałka', de plaats van het martelaarschap van St. Stanislaus • en het Gemeentelijk technisch museum.

PODGÓRZE DISTRICT

Podgórze – van origine een dorp aan de voet van de Lasota's heuvel (vandaag de naam: Podgórze, vrij vertaald als 'aan de voet van / nabij de heuvel') – was ooit een apart dorp nabij Krakau en gedurende de 2de wereld oorlog – een Joods getto. Podgórze ligt rechter (zuidelijke) oever van de Vistula rivier.

Het Plein van de Helden van het Getto

Tijdens de 2de wereld oorlog was dit plein de centrale plaats van het Joodse getto voor de dagelijkse appél. Tegenwoordig is er een bijzonder monument ter nagedachtenis aan de tragische geschiedenis van Podgórze. De lege ijzeren stoelen illustreren een enorme hoeveelheid meubels en bezittingen achtergelaten op het plein door de vertrekkende Joden. Twee van de stoelen staan gericht naar een doodlopende weg waar hoogstwaarschijnlijk executies plaatsvonden.

Schindler’s Fabriek

Onlangs gerenoveerd en algemeen bekend van S. Spielberg's film 'Schindler's List', huist het nu een museum waar het verhaal getoond wordt van de meer dan 1000 Joden die gered werden door Oscar Schindler die ze te werk stelde in zijn fabriek, maar ook laat dit museum de geschiedenis zien van het Krakau tijdens de 2de werelds oorlog.

Plein Podgórski

Het prachtige driehoekige Podgórski plein is omringd met stijlvolle, oude huizen. Er staat ook een grote neo-gotsiche kerk, de kerk van Sint Josef. Tijdens de bouw van de kek in de 19de eeuw werd een alchimisten grot gevonden. Volgens sommige geleerden kan het hier gaan over 'Meester Piotr Twardowski's' grot, een hof alchimist / goochelaar van de Poolse koning Zygmunt August.

het Oude Kerkhof van Podgórze

Een rustgevende plek met oude 19de eeuwse graven van edele burgers, politici en artiesten van Podgórze. Vandaag de dag hebben enkel 15.5 hectaren van het oude kerkhof het overleefd.

Krakus Grafheuvel

De grafheuvel is het oudste door de mens gemaakte object gelegen op de Lasota heuvel. Volgens de legende is het de grafheuvel van koning Krak – de stichter van Krakau. Het is de grootste prehistorische terp/grafheuvel in Polen.

Bednarski Park

Bednarski Park is opgericht door Wojciech Bednarski in 1896, het schoolhoofd. Het park is gesitueerd in een oude steengroeve. Het is een mooi landschapspark met meer dan 100 boomsoorten. Het bevat hoge rotsen en valleien en het is een geweldig, rustig alternatief voor de meer traditionele parken naast de oude binnenstad.

Sint Benedict Heuvel

Op die heuvel ligt het Fort Benedict (fort no. 31). Het was een van de eerste delen van de stads-fortificatie- die gebouwd werden door de Oostenrijkers. Na de 1ste wereld oorlog tot aan 1984 waren er privé flats in het oude fort. Helaas is het tegenwoordig met een hekwerk afgesloten voor bezoekers.

Nabij het fort ligt de Sint Benedict kerk, schattig, mooi, klein en romantisch is het echter slechts twee keer per jaar geopend: op Sint Benedicts dag (21maart) en op de eerste dinsdag na Pasen voor een markt genaamd 'Rękawka'.

NOWA HUTA – Het Communistische District

Nowa Huta – 10 km oostelijk van het centrum van Krakau is een van de drukst bevolkte gebieden met meer dan 200.000 bewoners. Nowa Huta betekend niet meer dan 'de nieuwe staal fabriek'. Deze voorstad is opgericht in 1949 als woongebied voor de werklieden van de staalfabriek. Het moest een voorbeeld stad voor de communistische propaganda worden, maar ironisch genoeg is het vandaag de dag beroemd voor haar anti-communisme.

Tegenwoordig verschilt het nog steeds met de rest van de stad het haar vooral monumentale socialistische architectuur. Als je naar Nowa Huta kijkt vanuit de lucht dan is het gemakkelijk voor te stellen dat het op een zon: in het midden is het centrale plein en de straten die er van uitwaaieren zijn de zonnestralen. Het Lenin beeld dat eens op het centrale plein heeft gestaan is vervangen door een kopie van het Gdansk kruizen in 1990. vanwege de anti-religieuze communistische politiek was het jaren onmogelijk om in deze wijk kerken te bouwen. Pas in de '70tiger jaren werd er toestemming gegeven voor de bouw van de eerste kerk in Nowa Huta.

Nowa Huta vandaag-de-dag

Sinds de val van het communisme is de stad die ooit eens een showmodel was voor het Stalinisme laat nu vele eerbetoon zien aan felle anti-communisten. Straten die ooit namen droegen van Lenin en de Cubaanse revolutie zijn herbenoemd ter ere van Johannes Paulus II en de Poolse leider in ballingschap Władysław Anders. In 2004 Plac Centralny, het centrale plein van Nowa Huta's was ooit de standplaats van een gigantisch standbeeld van Lenin -te zien in High Chaparral Museum in Hillerstorp Zweden- werd omgedoopt tot Ronald Reagan Central Square (Plac Centralny im. Ronalda Reagana) ter ere van de voormalige Amerikaanse president. Echter, dit besluit leidde tot veel protesten, en de traditionele naam wordt nog steeds veel gebruikt.

Tadeusz Sendzimir Staalfabrieken

De Tadeusz Sendzimir Staalfabriek is de op een na grootste staalfabriek van Polen. De fabriek werd geopend op 22 juli 1954 in het nieuw gebouwde, meest oostelijke district van Krakau genoemd Nowa Huta. De staalfabriek en de wijk bevonden zich in het gebied dat vroeger het dorp Mogila met haar omliggende akkers gelegen was.

Tijdens het communistische regime, heette de fabriek 'Vladimir Lenin Staalfabrieken'. Na de val van het communisme in 1990 werd de naam veranderd ter ere van een wetenschapper en ingenieur in Tadeusz Sendzimir. In haar glorie dagen- in de '70- bood de staalfabriek werk aan ongeveer 40.000 werknemers en produceerde jaarlijks bijna 7 miljoen ton staal. in de jaren '80, was het een van de belangrijkste centra van het anticommunistische verzet, met tal van stakingen en demonstraties die plaatsvinden in Nowa Huta.

Mogiła

Het gebied rond Mogiła is een ideale plaats voor een rustgevende wandeling of een fietstochtje. Een bezoekje waard is de Cisterciënzer Abdij. Deze abdij gelegen in Mogiła is een belangrijk monument in haar soort in Krakau en een van de meest gewaardeerde in Polen. De abdij is rond 1220 opgericht van haar moederhuis in Lubiąż in Silezië. Vlakbij ligt ook nog de 15de eeuwse kerk van de heilige Bartolomeüs, een van de oudste Poolse houten sacrale architectuur die de tijd overleeft heeft.

Wanda terp/grafheuvel

Volgens de legende is het het graf van Wanda, de dochter van koning Krak, de legendarische stichter van Krakau. Zoals het verhaal gaat, wilde Wanda niet trouwen met een Duitse koning en daarom verdronk ze zichzelf in de Vistula rivier. Haar lichaam werd gevonden op de plak waar nu deze grafheuvel staat. Het monument op de top van de terp is ontworpen door Jan Matejko, een schilder, beroemd voor zijn afbeeldingen van belangrijke gebeurtenissen uit de historie van Polen.

Nowa Huta Museum

Dit is een absoluut 'must' voor bezoekers. In de maar een ruimte van het museum laat het voorwerpen zien die in samenhang staan met het gebied. Het is de plaats om meer te weten en te leren over Nowa Huta. Hier krijg je pas echt het gevoel van hoe het ooit hier was.

Pools Luchtvaart Museum

Het Pools Luchtvaart Museum is een groot museum met veel oude vliegtuigen en vliegtuigmotoren. Het ligt op het niet meer gebruikte Krakau-Rakowice-Czyżyny vliegveld in Nowa Huta. Dit vliegveld hier gevestigd door het Oosterijk-Hongaarse rijk in 1912, is een van de oudste vliegvelden ter wereld. Het museum werd geopend in 1964 nadat het vliegveld gesloten werd in 1963.

De verzameling bestaat uit meer dan 200 vliegtuigen, zweefvliegtuigen en meer dan 10 vliegtuigmotoren. Diverse vliegtuigen die er tentoongesteld staan zijn uniek in de wereld. Het museum herbergt ook een grote luchtvaart bibliotheek en een fotoarchief. Het museum heeft 22 uiterst zeldzame vliegtuigen in haar collectie die ooit deel uitmaakten van de persoonlijke verzameling van Hermann Göring, die voor de Tweede Wereldoorlog werden tentoongested in het 'Deutsche Luftfahrtsammlung museum' in Berlijn.